KOTA BHARU – 14 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka di Tanah Merah dan Kuala Krai berikutan hujan lebat berterusan sejak beberapa hari lalu.
Menurut Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat, sehingga jam 8.30 pagi tadi, lapan PPS yang dibuka di Tanah Merah ialah Balai Raya Padang Kijang, Sekolah Kebangsaan (SK) Kelewek dan Dewan Pemindahan Banjir Tebing Tinggi.
Turut dibuka Sekolah Menengah Ugama (Arab) Kajang, SK Kulim, SK Kuala tiga, Dewan Desa Taqwa Kampung Nibong dan Sekolah Menengah Ugama (Arab) Diniah Bukit Kechik yang menempatkan 125 mangsa dari 33 keluarga.
Enam PPS di Kuala Krai pula ialah Masjid Lama Keroh, SK Bedal, SK Banggol Guchil, Pejabat Veterinar, Pusat Komuniti Chuchoh Puteri A, dan Sekolah Menengah Kebangsaan Paloh Chenulang menempatkan 169 mangsa dari 38 keluarga.
Daripada kesemua 294 mangsa yang berpindah, seramai 20 warga emas, dua orang kurang upaya dan tujuh bayi turut terlibat .
Semalam, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran cuaca buruk dan waspada, dengan hujan lebat dijangka berlaku di beberapa negeri seluruh negara sehingga hari ini.
MetMalaysia dalam kenyataan memaklumkan, amaran cuaca buruk dengan hujan lebat berterusan diramal berlaku di Kelantan membabitkan Daerah Pasir Mas, Jeli, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang.
Sementara itu, MetMalaysia juga meramalkan angin kencang timur laut berkelajuan sehingga 60km/jam dengan ombak mencapai 4.5 meter dijangka boleh berlaku di perairan negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor Timur dalam tempoh berkenaan.